A boldogságot magadban kell megtalálnod! Portré Bátyai Éváról.

2016.05.14 21:21

 

A bábok között elaludt a hangya.

 Szél, a bábokat most el ne fúdd!

 Különben jó az is.

 

Egy színésznő, aki a kisfiáért és az állatorvos férjéért a leghálásabb. Akihez már dalt is írtak, és aki egyszerűen annyit tanácsol a jövő generációjának, hogy a boldogságot magadban kell megtalálnod.

Egy üres papírra virágot rajzolna, jelmezbálban királylánynak öltözne, ha állat lenne, akkor fekete macska, ha pedig tárgy, akkor egy virágváza. Jázmin hercegnőre hasonlít az Alladinból. Minden embernek napsütést adna, szuper képességként azt választaná, hogy őszinte és boldog mosolyt tudjon csalni az emberek arcára. A Guinness-rekordok könyvébe úgy kerülne be, mint az az ember, aki a legtöbb kávét megissza, mégis alacsony marad a vérnyomása. Egy lakatlan szigetre könyvet, kávéfőzőt, kávét, párnát és labdát vinne.

 

„Már kiskoromban színésznő illetve tanár akartam lenni. Van olyan dal, amit nekem írtak. A kisfiam inspirál. Ha a kisfiamat boldognak láthatom, illetve ha a színpadon játszom, és a nézőkön látom, hogy tetszik nekik, amit csinálok, az siker. Sokat mosolygok, és nagyon halogatok. Hobbim az éneklés, rajzolás, olvasás. Bár a kisfiam kitölti minden maradék időmet. Olyan sok minden meg tud nevettetni. Boldogság számomra együtt lenni a családommal. A mai világban ez egy fontos dolog, de sajnos nem annyira könnyű.

 

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja 

és alszik véle csöpp árnyéka is.

 

Hogy milyen időjárási jelenséghez tudnám a legjobban hasonlítani? Napsütés. „Életem egy vidám pillanata az első randevúnk a férjemmel. Esett az eső, aztán amikor találkoztunk pont kisütött a nap és olyan vidámak voltunk mindketten.”

Az optimizmust értékeli magában a legjobban. Édesanyja volt a legnagyobb hatással az életére. Ha az élete film lenne, akkor a mindig előre címet kapná. Ha egy másik korban kellene élnie, amit maga választhat ki, akkor a reneszánsz korban királylány lenne. Ünnepnapként a virágnapot vezetné be. Hiszi, hogy a világnak legnagyobb szüksége empátiára lenne. Életét nem cserélné el senkivel.

Számára a tökéletes nap az, ha van olyan öt perc, amikor nem kell csinálnia semmit. „Meghatározó esemény volt az életemben, amikor megtudtam, hogy babát várok. Emellett Győrben az utolsó Dzsungel könyve előadás és az általános iskola is Jánoshalmán. Zseniális osztályfőnököm volt és zseniális osztályom. Gyermekként nagyon alkalmazkodó, de eleven voltam.”

 

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen! 

De jobb, ha már indulunk haza, 

erősen beborult - -

 

Ha választani kellene, akkor rúdugrásban lenne világbajnok. „Számomra a rúdugrás gyerekkorom óta misztikus egy dolog. És ha jól tudom nők nem is nagyon versenyezhetnek, csak néhány éve”

S hogy melyik lenne az a magyar szó, mellyel Bátyai Évát össze lehet foglalni? „Sárga. Ez a szín sok mindent hordoz. Nem véletlenül alapszín. Optimizmus, természet, napsütés, erő, vidámság, energia. Nem vagyok egy rózsaszín szemüveges optimista, de nekem ezek nagyon fontos dolgok.”

A bábok között elaludt egy hangya 

és - hopp - egy csöpp már a kezemre hullt.

 

Bátyai Éva portréját, melyet kedvenc verse kísért végig, azzal a megható mondattal zárom, mellyel ő fejezne be egy mesét. „Örökké boldogok maradtak!”

Elérhetőség

Székely Sára Honlapja szekelysara94@gmail.com