Üzenet a BKV dolgozóinak! Büszke vagyok Rátok!

2016.12.15 17:01

Szögezzük le: minden beosztott azt teszi, amit a főnöke kér, mert ez a kötelessége! Ez alól senki sem kivétel! Ez tény! Ez igaz!

Szögezzük le: minden buszsofőr beosztott! Felettesei vannak, még ha úgy is tűnik, hogy ő a főnök a buszon, ez nem így van!

Szögezzük le: minden buszsofőr ember, akinek van családja és kiadásai. Nekik is van úgynevezett magánéletük!

Szögezzük le: minden szolgáltatás igénybe vételéért fizetünk. Mi kapunk valamit, cserébe mi adunk, legtöbb esetben pénzt. Ha minket károsítanak meg, akkor fel vagyunk háborodva és az igazságunkat követeljük.

Szögezzük le: A BKV részéről kedvesség, hogy bizonyos kor alatt és bizonyos kor fölött ingyen utazhatnak az emberek!

Szögezzük le: Személyi igazolvány vagy annak másolata nélkül utcára lépni büntetendő! Rendőrségi ellenőrzés esetén következményeket von maga után, ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát.

Szögezzük le, hogy ezek tények voltak, mindenféle józan paraszti ész használata nélkül!

Mindebből a konzekvencia: Ha BKV-val szeretnél utazni cserébe fizetned kell; ha bizonyos kort elértél, akkor csak egyszerűen igazolnod azt. Szögezzük le, hogy ez korrekt eljárásmód. Nem beszélve arról, hogy senki sem kötelez minket járművel való utazásra, nyugodtan lehet gyalogolni.

Mármost, felháborítónak tartom, azt a sok felháborodott, gúnyos, gonosz és néha bunkó megjegyzést, amit a BKV dolgozói kapnak azért, mert megfelelően látják el a feladatukat.

Én, aki minden hónapban becsülettel megveszem a bérletemet, egyetértek azzal, hogy aki szándékosan bérlet nélkül utazik, és néha még dicsekszik is ezzel, az kapja meg a büntetését az ellenőröktől. A bliccelők helyett azok fizetnek, akik becsületesen megveszik a bérletet. Valahogy nem tudom sajnálni a fülön csípett bliccelőket, azt pedig, hogy az ellenőrt szidja, egyenesen pofátlannak tartom. Ő csal, és neki áll feljebb?! Hová jutott ez a világ?

Minden tiszteletem az időseké, de mint mondják, a kivétel próbálja a szabályt, így néha találkozom egy-két idős személlyel, aki máshogy viselkedik, mint a legtöbb aranyos, mosolygós idős ember. Nem tudok egyet érteni, hogy idős személyek szidják a buszsofőrt, amiért eleget tesz az elvárásnak és elkéri a személyi igazolványukat. Az elején leszögeztük, hogy mindig kell, nálunk legyen személyi igazolvány, akkor miért is vagyunk felháborodva, ha ezt elkérik? Én nem háborodom fel, mert bérletet kérnek tőlem, mondván, hogy aljas bliccelő csalónak néznek, hanem mivel van, bérletem felmutatom. Tudom, hogy nem azért kérnek Tőlem bérletet, mert ez nekik jó szórakozás, hanem mert ez a munkájuk.
Az idősekkel szemben egyetlen elvárás van, igazolvány felmutatása, cserébe bármikor bárhova ingyen utazhatnak.

Igenis mindenkinek tudnia kell, hogy ha egy általunk "elsőajtósnak" hívott buszon, az ellenőr valakit utazásra jogosító jegy, bérlet vagy okmány nélkül talál, a buszt vezető BKV-alkalmazott fizetéséből levonnak, mert nem megfelelően látta el a munkáját, mégpedig azt, hogy mindenki, aki Vele utazik, legyen feljogosítva az utazásra.

S hogy miért írom le mindezt!

Tegnap utaztam a buszon, amikor is néhány nyugdíjas korú néni felszállt a buszra. Hangosan majdnem kiabálva szidták a sofőrt és a BKV-t, hogy milyen jogon kérik el a személyi igazolványt. Mint kiderült néhányuknál nem is volt! A sofőrön múlott, hogy engedte felszállni őket.

Már elcsendesedett a "lázongás", amikor is egy házaspár szállt fel. A férfi lehajtott fejjel ment el a sofőr mellett, a felszállók sorában követve a feleségét. A sofőr kedvesen utána szólt: Kérem, Uram a bérletét! Erre az Úr fogta magát és leszállt, mire a felesége utána szaladt és visszahúzta a buszra. Mint kiderült az Úrnál sem volt személyi igazolvány, otthon hagyta, és ez csak a megállóban derült ki. A sofőr reagálása az, ami arra késztetett, hogy ezt a cikket végre megírjam.

"Asszonyom, nem történt volna semmi, ha ide jönnek és elmondják, hogy otthon maradt a személyi. Akkor is engedtem volna felszállni Önöket, de kérem, ne nézzenek hülyének. Ha tudom, hogy ez van, ha ellenőrzést kapok, akkor szólok az ellenőrnek, hogy Önök jelezték Nekem, hogy otthon maradt az igazolvány. A múlt hónapban kétszer fordult velem elő, hogy valaki nem mutatott igazolványt Nekem, de nem is volt nála és ezt nem mondta amikor felszállt. Mivel ellenőrzést kaptam mindkétszer, levontak a fizetésemből, mert nem végeztem jól a munkámat. Kérem asszonyom, értse meg, hogy Nekem is családom van, akiket el kell tartanom. Nekem is be kell fizetni a számlákat, és Nekem is élni kell valahogy."

Ezen cikkemmel szeretném kifejezni minden tiszteletemet, azok iránt a sofőrök iránt, akik nap mint nap tűrnek, nekünk utasoknak. Akik két tűz között vannak az élvonalban, és megisszák a levét, az utasok minden BKV iránti gyűlöletének!

Büszke vagyok rátok!
- egy törzsutas-

 

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg bátran, minél több emberhez eljusson! Hátha lesz, aki észbe kap utasként, és lesz, aki BKV dolgozóként büszke lesz a munkájára!
Székely Sára, íróOlvass tovább: https://szekelysara.webnode.hu/news/uzenet-a-bkv-dolgozoinak-buszke-vagyok-ratok/