Az érték ebben a világban!

2016.10.16 14:33

Hogy magyaráznád el Shakespearenek, hogy mi az photoshop? Hogy írnád körűl Magellánnak a GPS-t? Mivel próbálnád bemutatni a dédnagypapádnak az okostelefonodat?

Ha most ezt olvasod és biztosan nem vagy mellettem, akkor ez az emberi intelligencia csodáinak bizonyítéka. A váltóáram, internet, számitógép feltalálóinak hatalmas intelligenciájának köszönhetően bárhol legyél is a földön, ha van interneted, és egy eszközöd akkor kommunikálni tudsz velem, aki épp galériaágyán bebugyolálva írja ezt a kommentet, az okostelefonjával.

Okostelefonok, árammal működő autók, űrkutatások, szamítógép vezérelte metrók, lézershowk, DVD- re írt filmek, mosogatógép, 3 dimenziós nyomtató, robotok, repülők, bluetoothal működő hangfal, USB kábel...és sorolhatnám még tovább és tovább. Néhány ezek közül természetesen hétköznapinak tűnik, mégis néhány évtizeddel ezelőtt egyiket sem tudták volna elképzelni.

Korunk technikailag a legfejlettebb, mióta ez a világ van. Mégis érzik milliók, hogy hiányzik valami. AZ ÉRTÉK! Napjainkban másodpercek alatt juthatsz el virtuálisan bárhová a világon. Ezer ismerősöd lehet szerte a Földön. Mindent megtudhatsz valakiről mielőtt először találkoznál vele. A világ másik végén élő cuki kisállatokról láthatsz és oszthatsz meg videókat, olyanokkal, akik a vilag harmadik pontján élnek. 
Mi emberek használjuk a technikát, maximálisan kihasználjuk, mert megkönnyíti az életünket. A technika jó mindaddig, amíg meg tudjuk őrizni mellette az igazi értékeket. 
Egy ölelés egy facebook megbökés helyett, egy személyes beszélgetés webkamozás helyett, egy kimondott HOGY a leírt h. helyett. 
Azon gondolkodtam, hogy milyen könnyen becsapható a szív a virtuális élményekkel. Virtuálisan mindenki járt már az óceánnál, látott kispandát rosszalkodni, megmászta a legmagasabb helycsúcsot és látta onnan a világot. De csak virtuálisan.
A Holdon már jártunk, de emberek milliói nem láttak még óceánt. És itt vesztettük el magát az értéket.
Amit eddigi életem során megtanultam, az, hogy a világban mindennek ára van. Ha egy boldog pillanatot szeretnél megörökíteni fényképezővel, a valódi élményével kell fizetned.
Ha egy híres ember gondolataid osztod meg facebookon, talán azzal fizetsz, hogy az azokon való gondolkodás helyett, azt nézed, hogy hányan lájkolják a bejegyzést. 
Így formálja át lassan a világ az érték fogalmát. Egy világot nem változtathatunk meg, de magunkat igen. Nézzünk szivárványt fényképező nélkül!

Nagyölelés, Székely Sára

 

Elérhetőség

Székely Sára Honlapja szekelysara94@gmail.com