Komédia (Talán holnap egy szebb napra ébredünk.)

2022.04.26 09:18

Komédia (Talán holnap egy szebb napra ébredünk.)

Minden kislány királylány akar lenni, csak az nem mindegy melyik fajta. Amint az Üveghegyen ballagok lefelé elmesélem a történetet, amit nekem Holnemvolt királyfi mesélt s amelyik egyik mesekönyvben sincs benne, mert igenis néha kócosak azok a királylányok.

A hétfő reggel mindig nehéz a mesék birodalmában is. A királylányok kócos hajjal, nyitott enyhén büdös szájjal mindenféle pózban próbálnak ébredezni, miközben el-el csöppen a nyáluk, a már jócskán összenyálazott párnára. A mai egy különösen feszült reggel. Hamupipőke kiakadt, mert előző este Csipkerózsika az ő üvegcipellőjében ment el otthonról. Nem ez az első eset, ugyanis Rózsika annyira fél a rokkáktól és a varrónőktől, hogy ő maga nem hajlandó elmenni és varratni magának, hanem a többiek ruháit hordja el. S a mesék birodalmában sem szeretik a lányok, ha valaki az Ő kedvenc ruhájában díszeleg.

A mai reggelt Hófehérke indította el, amikor is szélesre tárta az ablakot miután elhúzta a sötétítőt. Ezt a pillanatképet nem tudta Holnemvolt királyfi nevetés nélkül és érthetően elmagyarázni, így mindenkinek a saját fantáziájára van bízva, milyen lehetett a látvány. A lányok azzal dobálták meg Hófehérkét, ami a kezük ügyébe esett. Így esett, hogy kitört az egyik ablak, amit aztán sehogy sem tudtak megjavítani. Így esett, hogy Hamupipőke kiment a reggeli újságért és a szokásos pletykarovat helyet, amiben le van írva, hogy ki kivel hol mikor és mit csinált, az apróhirdetéseket kezdték el olvasni, hogy megtalálják az Üveghegy legjobb üvegesét.

A napi rutin része, hogy a Jótündér keresztanya meglátogatja a lányokat és tanítgatja őket mindenféle tudományra, amit egy jó feleségnek illik tudni. Ez valamiféle optimizmust jelent arra nézve, hogy lesz olyan, aki elveszi őket feleségül. Sajnos már idősödik, így amikor a szemüvegét otthon hagyja a kutyát öltöztetik be és ültetik a fotelba a királylányok, mondván, hogy nagyobb haszna van annak, ha nem ők ülnek ott. Azért néha majdnem lebuknak. Tudni illik egy kutya máshogy issza a csészéből a teát és kicsit mohóbban eszi a süteményt, mint a furfangos gazdái. Ilyenkor a Jótündér mindig nyugtázza: Biztos éhes a lelkem. Bár furcsán hangzik, de valahol érthető, hogy miért Pamacs a kutya tanul helyettük. Elegük lett már az eszel te eleget kérdésből, amit a Jótündér mostanában túl sokszor kérdezett.

A királylányok néha átjárnak a szomszédba Holleanyóhoz, de szigorúan csak akkor, amikor Holnemvolt királyfi is ott van. Ilyenkor még a kutyakakit is felszedik az udvarról, pedig átlagos napokon még a szomszédjuk felé sem néznek, nemhogy…Azt hiszem érthető mi motiválja a királylányokat. Kivéve egyiküket, akinek toll allergiája van így még csak a közelébe se megy Holleanyó lakásának.

Pamacs egyébként Piroska kutyája, aki csak albérlő, mert ő maga nem királylány. Minden reggel, amikor Hófehérke énekkel hívja magához a kisállatokat az erdőből Pamacs őrült kergetőzésbe kezd velük, így komoly konfliktust idézve elő újabb két kisasszony között. Pamacs barátságos kutyus általában. Egyetlen ember van, aki elől az ágy alá bújik a hét törpe mellé, nyolcadiknak. Ez az ember nem más, mint Piroska nagymamája. Vannak azok a nagyik, akik mindent észrevesznek, akárhogy próbálják elpalástolni a dolgokat. Így veszi észre állandóan Piroska nagymamája, hogy Hamupipőke még mindig a szőnyeg alá söpör mindent, amikor tudják, hogy Ő érkezik.

A Jótündér, Piroska nagyija és Holleanyó látszólag jó barátnők, de mindig folyik köztük a küzdelem Holnemvolt királyfi nagyapjának szívéért. Hiába…az idő nem változtat a női természeten. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a tükör, melyet Hófehérke mostohájától hoztak el már nem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy ki a legszebb a vidéken. Végül is érthető. Az elején még próbálkozott azzal, hogy mindenkinek azt mondja, hogy ő az, de egyszer, amikor a hét törpe próbálta ki, akiknek szintén ezt mondta, ráadásul mindegyiküknek külön, akkor lebukott, hogy hamiskártyás. Azóta minden reggel, azt feleli, hogy nem áll módjában erre a kérdésre válaszolni. Hiába, szerencsétlent kikészítették a lányok.

Holnemvolt királyfi érdekes figura. Kitiltották a mesék világának Üveghegyen túl eső részéről, mert miután látogatást tett a kócos királylányoknál mindegyiket kikosarazta, s ezzel keresztbe húzta mindenki reményeit. Hitvallása szerint a három próba kiállása smafu, bár a lovagi páncélban sárkány ellen harcolni nem a legkönnyebb feladat. A neheze csak azután jön, mert el kell viselnie azt, akiért megküzdött a sárkánnyal s néha nehéz eldönteni melyikük a rosszabb.

Azt hiszem ennyit tudtam elmondani, s bár tudom, hogy nem hiszik el nekem ezt a történetet, de a Holnemvolt királyfi élt, él és élni is fog, ráadásul teljesen szingli ahogyan a kócos királylányok is.



Olvass tovább: https://szekelysara.webnode.hu/

Elérhetőség

Székely Sára Honlapja szekelysara94@gmail.com