Portré: Novák György!

2015.06.19 14:25


„Azért is verselek; mert a két lábamon lévő cipőt sem tudom összeegyeztetni :D Nemhogy rendszert a dolgaim közt :D” Megtiszteltetés számomra, hogy én mutathatom be először a nagy nyilvánosságnak a kedvenc kortárs költőmet és barátomat. 


...végtelenbe vesztek a reggeli hidegrázások…(Novák György)


 Itt van egy 16 éves fiú, aki nem mondja magáról, hogy felelősségteljes felnőtt, mert nem szeretné magát annak érezni, mégis vannak tervei a jövőre. Bár tudja, hogy a kortárs költők amíg élnek nem lehetnek teljesen sikeresek, mégis számára pont ideális lenne ha fotós lehetne és írhatna itt Magyarországon. Ő szeretne itt maradni. Az országot itt tudná hagyni, de a nyelvet soha. Mielőtt bármi többet írnék róla szeretném egy versét megmutatni.


reggeli után.

hét.tizenkettő

még 

egy kicsit

vizes

volt a 

hayad,

könnyes

a szemed.

otthon éreztél

a foyosón,

otthon már

nem.

a reggeli

veszekedések

estek

a lépcsőn,

a lenti

sárba amit

valami

gyerek hagyott

maga után.

azt mondtad,

szia.

a liftben

hét emelet

le.

még megnézted

magad

a tükörben,

meg sajnálkoztál

kicsit

a molylepkéken,

akiket

elnyelt

a lámpa,

a liftakna.

séta.

jobb,

bal.

aztán három

kattanás

a postaládához

és egy

a kijárathoz.

még megnézted

magad a tükörben

és kiléptél

belőlem.

„...velem láttad először kialudni a villanykörtét...” (Novák György)


 „Novák György vagyok, nem szeretem ha a nevemen szólítanak; inkább a George. Tiszaszőlősön lakom; 6 testvérrel és egy kutyával, ami már nincs. Jelenleg Egerben tanulok angolt; kilencedikesen és filozófus szeretnek lenni. Kortárs költőként; itt Egerben megosztott első helyezett lettem egy versmondó versenyen saját verssel. A kedvenc költőm Zetás Péter, még él. Verseimmel nem szeretnek nagy dolgokat kifejezni; mint például társadalomkritika. A stílusom sokak számára provokatív; furcsa; valóban az. Fotózok is szabadidőmben; legtöbbször a verseimmel kapcsolom össze a fotóimat; és fordítva. Lassan egy éve fotózok analóg gépekkel és egy digitálissal is.

Filmeket ritkán nézek; zent és slam poetry előadásokat szoktam hallgatni. Zenéből álltálában reggeat vagy underground rapet (akkezdet phiai).”


...A nap lefeküdt a vízre a lebegő emberek melle hűsölni… (Novák György)


Portré közben összeszámoltuk 101 verse született négy hónap alatt. „Nem tudom, tegnap vagy tegnapelőtt, öt vers született ebben a 2 napban, hatott rám az eső.” Zseniális. Sajnos Gyurinak is hamar rá kellett jönni a költőrét dimbes-dombos útjára. Igenis a legtöbb ember azt látja ami le van írva, nem azt ami mögötte van. Sajnos ő is tapasztalta, hogy a fiatal írókat és költőket támogató szervezetek legtöbbje meg akarja változtatni az egyéni költészetet. Pedig Gyurin óriási hiba lenen egy talpalatnyit is változtatni. 

Olyan Novák George csak egy van, aki ennyire imádná az y-t használni, aki tudna pogácsát főzni és aki mindenkit Haver, Sanyi vagy Béla néven szólít ha nem tudja az igazi nevüket. Akinek a portréját nem kétsége, hogy azzal a zárójelbe tett üzenettel fejezem be, melyet egyszer tőle kaptam: 

(olyanszmájliamitnemtudabillentyűmdepirosazarcaéscuki)


...egy zsiguliban; ahol csak lázadni lehetett; de nem nagyon volt mi ellen…. (Novák György)


Elérhetőség

Székely Sára Honlapja szekelysara94@gmail.com