Portré: Tóth Ádám!

2015.06.15 15:31

Portré: Tóth Ádám 
A vörössegű ördög. Ennyit Ádámról és most, hogy elmenekültek a pasik beszélhetünk az sms-ben elküldött: Terhes vagyok! üzenetekről. 
Na jó, térjünk vissza Ádámunkhoz, aki annyira budainak érzi magát, hogy legszívesebben falat építene a két városrész közé. De hála a nagylelküségének ha ez bekövetkezik a Margit-szigetet mi pestiek kapjuk. 

"Nagyon jófej vagyok!"- mesél magáról Ádám. Általában a portréimat valamilyen keretbe igyekszem tenni, de attól tartok Ádám túlnőne a kereten és kitörne belőle, így keret híján marad nekünk a 40 éves és két hónapos producer, zenész, DJ aki mellesleg a szavak bűvésze akarom mondani művésze. 
"Ha éppen nem csinálok semmit, akkor azon idegeskedem, hogy nem csinálok semmit. De általában akkor is dolgozom, amikor azt hiszem, hogy pihenek. Minden nap van egy olyan meghatárotó esemény az életemben, mely megváltoztatja annak sodrását. Az állandóságot nem szeretem semmilyen tekintetben. Nem szeretem mindig ugyanazt enni, ugyanazokat a tájakat nézni vagy ugyanabban az autóban utazni." Ez volt az a rész, amikor Ádam mesélt magáról, most én jövök. 
Ádám szeret futni a Margit-szigeten és szereti az Ákos koncerteket. Ákos ( az énekes) minden végletben és tekintetben meghatározó és jellemformáló volt Ádámnak. A család abszolút példakép nála. Nehezebb időkben mutatkozott meg, hogy tényleg mennyire összetartó a családjuk.
Ha nem producer lett volna akkor valószínüleg az űrkutatásban dolgozna, talán űrhajós lenne, amit nagyban megnehezítene a klausztorfóbiája. Így ha nem producer lenne, akkor űrkutatási producer, és bár legjobb tudásom szerint ilyen munkakör nem létezik Ádám megcsinálná. Olyan ember ő, akinél a munka és a magánélet összefolyik. Nem tudna együttélni valakivel aki nem a szakmában dolgozik. A szakmában, amiből soha nem akart kiszállni, egyetlen egyszerű ok miatt, mégpedig azért, mert máshoz nem ért. Tizenhat éves kora óta dolgozik az éjszakában, a színpadon vagy mögötte. Akkor alapította meg az első zenekarát, majd egy évre rá meg is jelent első saját lemeze. Sok idő telt el azóta és van olyan, amit máshogy tenne. "Soha  nem írnék alá semmit. Nem látnék el semmit a saját kézjegyemmel. Sőt, húsz éves koromban elköltöznék Új-Zélandra." Ádám élt külföldön, de a svábhegyi természetjáró srácot a honvágy mindig haza hozta. Így ott lehett azon a bizonyos Zalaegerszegi klubmegnyitón, ahová dj-ként hivták meg, és valahogyan előkerült egy üveg házipálinka. Így aztán teltház előtt ő és a legjobb barátja meztelenül táncoltak a dj pultban. Talán eddig menthetőnek tűnik a helyzet, de ekkorra màr a klubban néma csend volt. Egészen addig, míg nem kerítettek egy új dj-t. 
De ahogy szokták mondani a látszat néha csal. Mindezek után hadd mondjam el, hogy Ádám minimum háromszor jár színházba egy héten, több ezer könyvnek a birtokosa, és kedvenc írói között Kosztolányi Dezső, Wass Albert, és Ady Endre sorolható. "Vitathatatlanul érzelmi alapon működök. Hamar ki lehet billenteni az egyensúlyomból. Az Édes Anna kiváló lehetőséget ad a fantáziálásra. Mindig azt a könyvet szeretem amit éppen befejeztem, és nem dobtam el a sarokba. Három komoly barátom van, sok olyan aki majdnem a legjobb barátom és rengeteg olyan van, akit kedvelek.Van egy tizenegy éves kislányom aki gyermekszínész és versenytáncos. Remélem ebben a szakmában fog elhelyezkedni, ennél összetartóbb társasággal még nem találkoztam.  A vidám darabok szórakoztatnak, a komoly drámai művek inspirálnak és feltöltenek" Visszatérve a költőkhöz, a Kosztolányival egy szintre helyezett Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című verse az, ami említést nyert a beszélgetésben. Majd Ady Endre. Aki különös indoklást kapott. "Rettenesen tudnak a művészek szenvedni úgy, hogy nem is szenvednek. Olyan volt mint egy nő.  Ady is tudott szenvedni meg hisztizni. Sokszor túlhiszte a valós  problémáját is. De nem baj így szoktuk meg." Az utolsó mondat nagyszerű mentés volt, hogy ne legyen fővesztés a két legnagyobb kritikus, az édesanya és a párja által. 

Íme Ádam röviden öt pozitív és negatív tulajdonságban összefoglalva. 
Pozitív tulajdonságok: " Precíz vagyok. Tökéletességre törekszem. A második az, hogy el is érem. Nagyon tájékozott vagyok. Szórakoztató. Vigyázok azokra, akik a szeretetkörömbe tartoznak. Hűséges vagyok. Jól érzem magam a bőrömben. Van még vagy hatvan jó évem." Mindezek után jöhetnek a negatív tulajdonságok:"Nem vagyok kibékülve a számokkal. A matek nem megy. Elméletben tudom de gyakorlatban nem. Türelmetlen vagyok. Szétszort vagyok. Van, hogy nem tudom időben befizetni a telefonszámlát vagy, hogy nem találok valamit. Basszus nincs több....A túlzott tökéletesség is ártalmas." Mindezek után a kérdést, hogy mennyire érzi magát egoistának, remélem nem csak én érzem jogosnak. A válsz meglepő módon: " A lehető legjobban egoista vagyok. Olyan szintű az egoizmusom, hogy ezt be is vallom és erényként tálalom."

Azt hiszem ennél jobban nem tudom Ádámot bemutatni.
Így visszatérhetünk ahhoz a kb. 70-80 üzenethez, amit Àdám az egyik ismert kolleganője telefonjáról viccből elküldött "terhes vagyok" tartalommal. Így, hogy minden tisztázódni làtszik már csak egy kérdés maradt: ki az a vörössegű ördög, akit mellesleg Ádám emlegetett káromkodva, amikor portré közben megbüntette egy parkolóőr. Akit érdekel nézze meg Ádám kedvenc magyar filmjét a Csapd le csacsit! 

Elérhetőség

Székely Sára Honlapja szekelysara94@gmail.com