Zenei időutazás, hogy rájöjjünk, az opera örök!

2015.06.03 21:23

Kevés annyira meglepő dolog van a világon, mint amikor a hosszúhajú kamerás srác egy hangverseny előtt néhány perccel kimegy aközönség elé és operát kezd énekelni, ráadásul nem isakárhogyan. Betöltötte az egész termet az énekhangja. Mondjukúgy, hogy amikor Tárnai Dávidod kameramannak véltem, csúnyánbenéztem a dolgokat. De előfordul, még velem is.

Mint minden kulturális program ez a hangverseny sem kezdődöttpontosan. Jár az az 5-10 perc a későnek, hogy egy kellemetlenhelyzettől óvjuk meg őket. Ezt mint notórius késő írom. Ezenpercek alatt azon gondolkodtam, hogy mit is írhatnék a józsefvárosiZenebarátkör tagjairól és a tavaszi hangversenyükről, végülis előkaptam a műsorleírást, és miután mindenkit akit lehetettbejelöltem facebookon, a műsörleírást megfordítva elkezdtemírni mindent amit hallottam és amit eddig nem tudtam. Így mostnagy megtiszteltetés, hogy én mutathatom be a JózsefvárosiZenebarát kör apraját-nagyját.

Nehéz műfaj az opera. Egy operaénekesnek, mivel a legtöbboperát nem fordították le magyarra, át kell adnia a hangjával,és az érzést, melyet akkor kellene éreznünk, ha azanyanyelvünkön énekelnének. És akkor vágjunk is bele, nézzükkiket is láthattunk ma, jobban mondva hallhattunk.

Kecskés Sándor az Operaház magánénekese volt.Gyakorlott művészhez illően meghajolt amikor bejött. Számomrafigyelemre méltó volt, hogy a mozgásával is átadta az üzenetet,hátrált majd közeledett a nézőkhöz, mindezt úgy, hogy nemvétette el a szöveget.

Vivaldi számtalan művét most találják meg. Háromoratóriumot írt, melyből egyet ismerünk.”

Karácsonyi Linda az Erkel Színház énekkarának tagja.Jövőre a Bécsi Zeneakadémiának a tanulója lesz remélhetőleg.„Ha ezt elénekli a felvételibizottság előtt biztos sikerelesz...” nyugtázta az estháziasszonya. A hölgy önmagában vévefeltűnő jelenség az élénkvörös hajával és hatalmas lógósfülbevalójával. Lindát látva elgondolkodtam, mennyire nehézlehet ezt az erős karaktert egy-egy szerep kedvéért háttérbeszorítani vagy megformázni.

Portisch Lajos bass-baritone énekes. Magyarra fordítvanagyon sok mindent el tud énekelni. Más területen olimpiai bajnok( internetes kutatás során a sakksportágra bukkantam, melybenszintén jeleskedett). Lajos elegánsan és szöveg nélkül állt kibátran a nézők elé.

Mozart minden műfajban csodálatosat alkotott, az operábanis. „

Zábó Gyuláról a8.kerületben, mindenki tudja, hogykicsoda. Konferálta fel az estháziasszonya, azt a kedvescsokornyakkendős elegáns urat, aki bottal a kezében tud csakjárni, mégis letette a zongora énekelt. A rádió énekkaránakszólistája és a Honvéd Együttes tagja volt. Ezen az estén azövé a legszebb mosoly cím, amit a barátaira nézve mutatott,miután egy bámulatos Mozart operát elénekelt.

Haydn1801-ben Londonban írta az Évszakok címűmoratóriumot. Miután az Eszterházyak birtokán dolgozott, szószerint dolgozott”

Tarnai Dávid az Erkel énekkarában énekel, rengetegmeghívása van, alig győzi a szerepeket, és örülök, hogy eltudott jönni. Így mutatták be a kamerás srácot.

Aztán miközben énekelt rájöttem,hogy azon kevés operadarabokfordítói, melyeket lefordítottak magyarra, igazán humoruknálvoltak, például amikor ezt írták:

„...házamban szólna a dal,

úgy élnék, mint vízben a hal.”

Schubert volt az utolsó klasszikus és első romantikus.600 dalt ír”

Banai Sára mezo szoprán. Május 22.-én a Szél Kálmántér 16 alatt a Tétényi Anna alapítvány jóvoltából énekelnihallhatja a közönség. Nyáron Bécsben vesz majd részt egyoperakurzuson. Előbb-utóbb híres énekesnő lesz belőle, ésörülni fogunk, hogy nálunk kezdőkéntis szerepelt. Így hangzotta rövid ismertetés amit le tudtam körmölni. Sára sálat viselt ahátát melegítve, mely talán egy kicsit korlátozta abban, hogy akezeit teljes mértékben használni tudja a darabja mondanivalójánakátadásában.

Bellini Alvajárók címmel írt Operát egy őseikastélyába visszatérő gróf érzéseiről.”

Zöld Ildikó az est kitűnő háziasszonya volt. Ő, mintegy opera világából kilépő primadonna volt, aki végigvezetettminket az operatörténetén. Hosszan elhúzódó betegsége miatthónapok óta nem énekelt, most mégis megtisztelve a közönségetmegkockáztatta az éneklést. Az ő hangja volt az, amit éngyermekkorom óta egy igazi opera énekesnő hangjának képzeltem.Amikor a hideg kiráz egy produkciótól, és amikor rájössz, hogyhányféleképpen lehet kiénekelni egy Á betűt.

Rossini viszonylag hosszú életet élt 1792 és 1868között. 1816-ben megírta A sevillai borbélyt.”Itt máréppen megörültem, amikor Ildikó tovább folytatta. „De háromévvel korábban 1813-ban megírta az Olasz nő Algírban címűművet, melyből Banai Sára fog énekelni. „

A művészek egymás iránti tiszteletét láttam ma testközelből,amikor is Sára lejött a színpadról és az előttem ülő PortischLajos a barátaihoz fordulva így nyugtázta az eseményeket: „Nagyonjó.”

Kárpáti Attila mondhatni ezen az estén megmentette azéletemet, ugyanis amikor megadta az elérhetőségeit egy fél A4eslapot kaptam tőle, melyre tudtam jegyzetelni tovább. A nézőkközött ülve várt türelmesen, amíg rá került a sor. Bemutatásasorán tudhattuk meg, hogy az Erkel Színház kórusának tagja éscímzetes magánénekes. Nagy hang egy kicsi teremben. Ígyfoglalhatnánk össze azokat a perceket amikor ő énekelt.

Az est vendége Benedekffy Katalin volt. Gyönyörűestélyi ruhát viselt. Megjelenésével és a galériaplakátkiállításának egy háttérben látható részével egycsata kezdődött két világ között. A jelen modernsége és azopera múltbeli hangulatának csatáját jelentős előny fölénybenaz énekesnő nyerte.

Katalin eredetileg színésznővolt, de teljesen átalakult, ígylassan világhírű énekesnő lesz ebből a színésznőből. Adebreceni színház Don Giovanniában énekel. Most már sokszorénekel velünk nagy örömünkre- mondta Zöld Ildikó.

És itt minden papírom elfogyott, még szerencse, hogy napok ótaa táskámban volt egy gázszámla,és szerencse, hogy sosemspórolnak a papírral, így találtam egy üres A4es oldalt.

Úgy hozta a zenetörténet, hogy már csak férfiak fognakénekelni. Puccini a XX. század gyermeke. 1924-ben halt meg. Ő írtameg a Turandotot, mely mintha boldog véget érne...”

Kozári János a Honvédegyüttes és a rádió énekkaránakszólistája. „...és még mindig ragyogó hangerőben van.”Megjelenésében igazi úriember. Fekete mellény, vasalt ing, éstökéletesen fésült haj. Hatalmas éneklését néhány másodpercnéma perc koronázta.

A francia szerző, Bizet rövid életű volt. Szerencsétlendolog, hogy a Carmennek életében nem volt sikere. Már nem élhettemeg, hogy világsiker lesz a darabja. A Carmen két változata isismert. Eleinte prózai szövegek is voltak benne, melyeket aztánmegzenésítettek.”

Aztán újra Tarnai Dávid lépett színre, miközben a kameramindent felvett. Egy közvélemény-kutatás szerint a Torreador avilág legnépszerűbb operája, talán ezért vett piros nyakkendőt,hogy hitelesen énekelhesse el ezt a művet. Már éppen leírtam apapíromra a mondatot, hogy papírból énekel, mire hirtelenfelnézett és nem nézett bele többé a szövegébe.

A hangversenyt Kozári János zárta Giordano egyik operarészletével. Giordani 1867-ben született és1948-ban halt meg,szinte kortársunk volt.

Miközben élvezettel végig hallgattam a hangversenyt az énekszóés a zene közötti kapcsolatot próbáltam megfejteni. Három esetlehetséges (hogy matematikailag pontosan fogalmazza) vagy az énekszóvagy a zene tart tovább, és ritka esetekben mindkettő egyszerre érvéget. És hogy mire jutottam?

Ha a zene hamarabb kezdődik és később ér véget mint azénekszó, az lehetőséget ad az énekesnek, hogy az darab alatt egymásik világba lépjen át. A kezdő hangok felemelik és egy másikvilág ajtajait nyitják , majd amikor véget ér az énekszó azene finoman visszahozza az énekest a való világba. Mindezekellenére ha a zene tovább szól akkor árnyékot vethet az énekesnézőket tapsolásba sodró énekének hatására. Ellenkezőesetben, amikor az ének tart tovább akkor az énekesnek bizonyítanikell, hogy mire is képes egyedül. Mégis a legcsodálatosabb,amikor a zene és az ének egyszerre ér véget,mert akkor mintha azénekes a plafon felől a padlóra ugrana úgy, hogy abba beleremeg aföld.

Mindent összegezve, mert azt hittem a szószaporításnak lassanvéget kellene vetni. Az opera örök voltának a jelen kegyetlenségevetett véget, ugyanis a zenebaráti kör szigorúan megkapta azutasítást, hogy 21:00-kor zárniuk kell a házat. No sebaj ígéretetkaptunk, hogy június 15.-éig még láthatjuk a JózsefvárosiZenebarát kört!

Elérhetőség

Székely Sára Honlapja szekelysara94@gmail.com